spelforum.nu

När någon nämner spel online är det första de flesta kommer att tänka på dator- och TV-spel. Vare sig man själv spelar ofta, eller inte alls.

Internet utvecklade industrin

Att det är många som tänker på just den typen av spel, det vill säga TV-spel och datorspel, är inte särskilt konstigt. I takt med att internet gått från att vara ett privilegium till att bli en del av nästan allas vardag har även onlinespelen utvecklats.

Det har gjort att datorspelandet tagit rejäl fart under 2000-talet, och utvecklingen har varit snabb. Från att bara ett tusental personer spelade online dagligen har det övergått till miljontals människor. Flera hundra miljoner, om man räknar personer som spelar alla olika sorters onlinespel.

En vanlig dag spelas det tusentals olika spel, vilket också har utvecklats. Det vill säga att industrin med datorspel har utökats rejält. Från att det bara fanns ett fåtal spel som kunde utmana, till en industri där nya spel dyker upp varje vecka. Dessutom på olika plattformar, från konsoler som Xbox och Playstation till datorer och mobiler.

Spelen som förändrat världen

Det finns dessutom vissa spel som har påverkat mer än andra. Bland PC-spelen kommer Counter-Strike, det vill säga CS, att vara en given speltitel. Det här spelet etablerades på allvar som ett av de första datorspelen online. Man spelade på många sätt redan då, även om det var annorlunda med tanke på grafik, datorer och uppkoppling. Spelet kom dock att bli enormt på marknaden och mängder av spelare, miljontals till slut, kom att köpa CS.

Även Grand Theft Auto-serien är spel på både dator och konsol som vuxit sig enormt populära med åren. Men faktum är att de redan tidigt var omtyckta bland många spelare. Spelet i sig har länge fått kritik för sitt överdrivna våld och språkbruk, något som samtidigt gjorde GTA-serien ännu mer populär. Det senaste spelet i serien är GTA V, som kom ut 2013. Trots det fortsätter det femte spelet av GTA att dra miljontals spelare i veckan över hela världen.

Nya spel som gjort stora avtryck på marknaden är Fortnite och Warzone. Anledningar till att de spelen blivit enorma beror på att de lyckats skapa flera stora turneringar. Inte minst Fortnite, där helt vanliga amatörspelare kan kvala sig in i världsmästerskap. Väl där inne finns mängder av stora vinster på miljontals kronor.

Båda spelen finns på de stora plattformarna och är dessutom gratis. Det här har inneburit att spridningen varit mycket större än många ens kunnat föreställa sig. Att göra det gratis har förstås varit ett medvetet val, och faktum är att företagen bakom spelen kan dra in pengar ändå. Det beror på att spelare köper vapen och ”skins” för virtuella mynt, medan spelet i sig är kostnadsfritt.